Akoestiek verbeteren

Hoe je een ruimte ervaart hangt van veel factoren af. Is er voldoende licht, hoe groot is een ruimte en hoe is de akoestiek? Als er in een ruimte sprake is van hinderlijke galm is het goed om na te denken over het verbeteren van akoestiek. Met name in gemeenschappelijke ruimtes waar veel mensen zijn is een goede akoestiek belangerijk. Denk aan een kantoorruimte, een vergaderzaal, maar ook in een theater en in een winkel wil je galm voorkomen. Mensen moeten in deze ruimtes met elkaar kunnen communiceren, of genieten van de muziek. Maar hoe pak je galm aan en verbeter je de akoestiek in een interieur?
Een betere akoestiek kun je op diverse manieren bereiken. Hoe je de akoestiek kunt verbeteren, waar hinderlijke galm door ontstaat en in welke situaties het raadzaam is maatregelen te nemen tegen galm lees je in dit artikel

Akoestiek verbeteren met kunst aan je muur

Wat is een goede akoestiek?

De eisen die aan akoestiek worden gesteld verschillen per ruimtefunctie. Akoestiek is te meten door de nagalmtijd te bepalen. Dit is de tijd die eroverheen gaat voordat niet meer hoorbaar is. Nagalmtijd kun je vergelijken met echo. Onder een betonnen brug is de nagalmtijd lang.
In ruimtes is er ook spraken van een nagalmtijd. Wanneer je in een kerkgebouw bent mag deze galmtijd langer zijn. In een kantoorruimte wil je liever een korte nagalmtijd.

Hoe ontstaat galm?

Galm is in feite een lange nagalmtijd. Om het ontstaan van galm te verklaren is het goed om te weten hoe geluid werkt. Geluid bestaat uit geluidsgolven. Deze geluidsgolven hebben een hoge of een lage frequentie, wat respectievelijk betekend dat een geluid hoog klinkt, of juist laag. Als geluidsgolven zich door een ruimte verplaatsen treffen ze vanzelf een muur, een plafond, of een meubelstuk. Afhankelijk van de materiaaleigenschappen van het object waar geluidsgolf tegenaan botst wordt het geluid weerkaatst of geabsorbeerd door het materiaal van het object. Zachte ruwe materialen, zoals wol, katoen en andere stoffen hebben de eigenschap geluid te absorberen. Ze dempen als het ware de kracht van het geluid en zullen minder geluid weerkaatsen als geluidgolven er tegenaan botsen.

Het gebruik van harde materialen in een interieur kan galm tot gevolg hebben

Harde en gladdere materialen zoals beton, en hardere houtsoorten daarentegen zullen het geluid niet absorberen maar grotendeels terugkaatsen. Als een ruimte uit alleen maar harde materialen bestaat komt het geluid dus via een muur in je oor, waarna het misschien via een andere muur of de vloer nogmaals wordt weerkaatst en voor een tweede of derde keer je oor bereikt. Dit fenomeen noemen we galm.

Akoestiek per ruimte functie


Zoals hierboven al benoemd is een goede akoestiek niet te vatten in een vaste waarde. In een kerkgebouw zijn er andere eisen aan akoestiek dan in een concertzaal. In een kantoorruimte of een vergaderzaal is een lange nagalmtijd niet wenselijk. Galm is natuurlijk hinderlijk voor het voeren van gesprekken. In een concertzaal is er nog een andere variabele die de galmtijd beinvloed. Namelijk het publiek. Ook de kleding van mensen zal geluid enigszinds absorberen waardoor een volle zaal een andere galmtijd heeft dan een lege zaal. In je woonkamer en eingelijk in elke verblijfsruimte in huis is galm ook niet wenselijk. Een ziekenhuis inrichting is ook een voorbeeld waar akoestiek een belangrijke rol speelt. Patienten hebben op hun kamer belang bij een rustige omgeving, dus galm hoort hier niet thuis.

Akoestiek verbeteren met canvas schilderij


Als je de akoestiek van een ruimte wilt verbeteren, en daarmee bedoelen we in dit geval als je de nagalmtijd wilt verkorten, dan is het dus zaak om harde materialen te compenseren door ruwere zachtere materialen in de ruimte te plaatsen. Een mooi voorbeeld hiervan zijn AcousticPro® basic en premium panelen.

detail acousticPro paneel

Deze panelen hebben een vulling van gerecycled spijkerstof. Het basic paneel heeft dankzij de combinatie van de materialen en de opbouw een α-waarde van 0,65. Het premium paneel heeft een α-waarde van 0,9. Met een akoestisch schilderij sla je twee vliegen in één klap. Een saaie muur kun je aankleden met een kunstwerk of print in jouw stijl en je verbeterd de akoestiek. De akoestische print zit in een geanodiseerd aluminium frame. Je krijgt een complete set, die je niet zelf in elkaar hoeft te zetten. Door het anodiseren heeft het frame een slijtvaste laag en gaat het lang mee.

Het doek van het akoestische paneel kan voorzien worden van talloze verschillende artistieke illustraties of patronen.

Betere akoestiek met roomdividers


In kantoren of in callcenters is het ook een goede optie de akoestiek te verbeteren met AcousticPro® dividers.
AcousticPro® dividers maken de perfecte werkplek voor jouw klanten.

Met AcousticPro® dividers zorg je voor een stillere omgeving met voldoende privacy voor jouw klant of medewerkers. Met een gepersonaliseerde print aan beide zijden kun je een decoratief statement maken of kies voor merkbekendheid en bedruk de roomdividers met jouw bedrijfslogo.

Gebruik zachte materialen bij de inrichting van een ruimte

hooglander kussen
Zachte materialen absorberen geluid. Als je een lange nagalmtijd wilt verkorten is het dus goed om te kijken welke materialen er in een inrichting gebruikt zijn. Houten lamellen voor de ramen zijn fraai, maar deze dragen niet sterk bij aan de absorptie van geluid. Gordijnen doen dat wel. In een woonkamer kan een vloerkleed op een harde gladde vloer ook een eenvoudige verbetering zijn voor de akoestiek. En zelfs accessoires, zoals stoffen sierkussens dragen bij aan het verkorten van de galmtijd in een interieur.

Wil je een akoestisch schilderij of room divider bestellen? Neem dan contact op met emielsdesigns.