Welk formaat schilderij past bij jouw muur

Hoe groot moet het schilderij aan mijn muur zijn?

Deze vraag is natuurlijk niet met één antwoord op te lossen. Om uit te zoeken welk formaat schilderij past bij jouw lege muur zijn de hoogte van je plafond en de breedte van je muur van belang. Maar ook de kijkafstand van het schilderij heeft invloed op je keuze.

Portret vrouw in street art stijl

Kies het formaat schilderij dat past bij de grootte van jouw muur


Aan de hand van referentie afbeeldingen met personen van 1,8 m hoog

Om je op weg te helpen hebben we van een aantal verschillende soorten schilderijen en wanddecoratie referentieafbeeldingen gemaakt. Naast een schaalbalk zie je muurcirkels, posters en vierkante kunstwerken geplaatst op een muur. Om je een gevoel van schaal te geven hebben we in deze afbeeldingen ook een mensfiguur geplaatst.

De grootte van je muurcirkel bepalen

Muurcirkels zijn er in allerlei formaten. Van klein, tot heel groot. Maar hoe bepaal je nu welke afmeting de muurcirkel moet hebben zonder dat deze te veel, of juist te weinig aandacht krijgt. Om je te helpen het juiste formaat kunstwerk te kiezen in relatie tot jouw muur hebben we een referentie afbeelding gemaakt. Op deze afbeelding zie je een volwassen persoon in een interieur met een plafondhoogte van 260 cm. Naast deze persoon zie je muurcirkels in verschillende groottes, variërend van 40, 60, 80, 100 en 120 cm.

Welk formaat poster kies je?

Bij posters kun je meestal kiezen uit standaard formaten. Een A4 formaat kennen de meeste mensen wel. Dit een een klein papierformaat met een breedte van 21 cm en een hoogte van 29,7 cm. Een A3 formaat is twee maal A4 en heeft afmetingen van 29,7 bij 42 cm. Een A2 formaat is twee maal een A3, een A1 formaat is twee keer A2 en een A0 formaat is twee maal A1.

Om je een goed beeld te geven van deze papier formaten hebben we deze voor je in een interieur aan de muur gehangen. Het plafond is 260 cm hoog. De man is 180 cm groot. Door de papierformaten te combineren kun je interessante collages maken. Op afbeelding hieronder zie je de papier formaten als poster in een liggende oriëntatie. Een liggende oriëntatie wordt ook wel landscape formaat genoemd.

Posters in staande formaten

Posters met een staand formaat, ook wel portrait formaat genoemd, accenturen de hoogte van een ruimte. Een A4, A3, A2 tot en met A0 kun je natuurlijk zowel staan als liggend gebruiken. In de referentie illustratie hieronder zie je de verschillende staande papierformaten. De vrouw op de afbeelding is 180 cm groot. Net als met de liggende posters kun je ook met staande posters leuke collages maken door verschillende formaten te combineren. Het combineren van staande en liggende posters geeft een extra speels effect aan je muur.

Vierkante kunstwerken aan je muur

Bij Emielsdesigns kun je verschillende kunstwerken bestellen met een vierkant formaat. Om je een idee te geven van de grootte van deze kunstwerken in relatie tot een mens hebben we deze vierkante werken ook voor je aan een fictieve muur gehangen. Het plafond is weer 2,6 meter hoog, de vrouwelijke figuur is 1,8 meter.